Páncél, könnygáz: hatalmas balhé a Szegedi úton

A menekülttábor gyakorlatilag megtelt rendőrautókkal, két menekült felmászott a tetőre.

Egy nappal azt követően, hogy hét migráns megszökött a kiskunhalasi őrzött befogadó állomásról, rendőrök lepték el a tábort. Úgy tűnik, berendelték a környékről az összes rendőrt, és felvonultak a készenléti rendőrség egységei is, páncélruhában, könnygázspray-vel. A tábor gyakorlatilag megtelt rendőrautókkal, két migráns pedig felmászott a tetőre. Összevagdosták a felsőtestüket és a karjukat, és azt követelték, hogy nyissák meg a tábort, különben leugranak a tetőről – jelentette a helyszínen tartózkodó tudósítónk.

Eközben megérkezett egy kamion méretű billencs rendőri felvezetéssel, és bement a táborba, ahol leborította a tartalmát. Egyelőre nem tudni mit, illetve hogy erre miért volt szükség. Feltételezések szerint homokot borítottak a központi térre, hogy a migránsok ne tudjanak köveket dobálni.

Frissítés:

Két migráns ment fel a tetőre, akiket tűzoltók próbáltak leszedni – sikertelenül. Aztán három mentőautó érkezett, ebből kettő egymás után elhagyta az intézményt – úgy tűnt, hogy szállítanak valakit. Később a harmadik mentő is elszállított egy sérültet. Mindeközben három férfi kiállt a második emeleti ablakokba, ki akartak ugorni, de végül a rendőrök felszólítására ezt mégsem tették meg.

A billencs azóta újból fordult. A rendőrök közben szedelőzködnek, többségük már elhagyta a tábort, az udvaron migráns már nincs.

 

22:33 – Megérkezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Kiskunhalas, Szegedi úti objektumában 2016. július 27-én 16 óra 50 perc körül két, a zárt körülmények elleni tiltakozó illegális migráns – egy iraki és egy szír férfi – felmászott az egyik épület tetejére. Összevagdosták magukat és azzal fenyegetőztek, hogy leugranak, amennyiben  nem teljesítik a tábor megnyitásával vagy nyitottá tételével kapcsolatos követelésüket. A rendőrök anyanyelvi tolmács segítségével meggyőzték őket arról, hogy jöjjenek le a tetőről, amelynek 19 óra 20 perckor eleget tettek.

A rendőrök azonnal intézkedtek a sérült férfiak egészségügyi ellátására, azonban az illegális migránsok megtagadták az orvosi segítséget.

Ezután 20 óra körül három, kiutaztatás előtt álló arab férfi a lakóépületük II. emeletének ablakába kiállva kiugrással fenyegetőzött, akik a rendőri felszólításnak eleget téve felhagytak a tiltakozásukkal.

Jelenleg rend van a kiskunhalasi őrzött befogadó központban. A rendőrség továbbra is jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, fenntartja a városban a közrendet, közbiztonságot. Kiskunhalason nyugalom van.

HI

További friss hírek