Poloskában az élen jár Kunfehértó és Kiskunhalas

Országos poloskatérképet készített a Bábolna Bio Kft. mintegy 14 ezer lakos által kitöltött kérdőív alapján. E szerint az elmúlt öt évben tömegessé vált az invazív címeres poloskák jelenléte – derült ki a Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég októberi felméréséből.

Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint a poloskatérképet bemutató online sajtótájékoztatón közölte: ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák, amelyek közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon. A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A kft. kérdőíves felmérést tett közzé, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják.

A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében.

A települések poloskaészlelésének toplistájába pedig térségünk két települése is bekerült:

az első helyen Kunfehértó van Harkány, majd Kiskunhalas előtt.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években váltak tömegessé az invazív címeres poloskák a lakókörnyezetükben.

(alon.hu)

További friss hírek