RENDKÍVÜLI HELYZET! Lezárták a tompai határátkelőt a migránskaraván miatt

Lezárták a tompai határtkelőt. Migránsmenet érkezett a határhoz. Helyszíni fotók hamarosan.

16 óra körül ideiglenesen lezárták a tompai kötzúti határátkelőt, mivel a szerb oldalon az átkelőhely közelében lévő nagyszámú migránscsoport miatt a zavartalan átkelés nem biztosítható – jelentette a Halasinfó helyszíni tudósítója. A police.hu megerősítette a hírt, és azt javasolják, hogy a hosszabb várakozás elkerülése érdekében mindenki válasszon másik átkelőhelyet.

Az MTI az M1 helyszíni tudósítójára hivatkozva azt írja, hogy migránsmenet indult csütörtök délután Szerbiában Magyarország déli határa felé, a menet eleje fél ötkor Tompánál érte el a határt

Szerb oldalon több száz migráns gyűlt össze és indult el, hogy átjusson a magyar határon. A migránsokat a közösségi médiában zárt csoportokban szervezik hetek óta – mondta Muci Attila tudósító.

Hozzátette: humanitárius szervezetek, így például az Orvosok Határok Nélkül takarókat, sátrakat osztogat a migránsoknak a térségben. Arra a kérdésre, hogy békés-e az egyedülálló férfiakból álló menet, az M1 munkatársa úgy reagált: “mindegyik így indul, aztán látjuk, hová fajul”.

Az M1 egy másik, szintén a szerbiai helyszínről, Kelebiából jelentkező tudósítója, Malya Lilla az élő adásban arról beszélt: gyerekek is vannak a migránsok között, “természetesen ők mennek a menet elején”.

A migránsok azt mondják, ez egy békés demonstráció. A határátkelőnél csendesen összegyűlve szeretnék elérni, hogy eljuthassanak Nyugat-Európába – hangzott el a műsorban.
Az M1 tudósításában a helyszínen az egyik migráns arról beszélt: nem akarnak Magyarországon vagy Romániában maradni, Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

A tévéközvetítésben az volt látható, ahogy a migránsok csomagokkal, batyukkal kisebb csoportokban gyalogolnak.

A tudósító kitért arra is: az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy leginkább fiatal férfiak érkeztek a szerbiai határhoz, most viszont gyerekek és nők is csatlakoztak a felvonuláshoz. A tudósító azt mondta: a béke jeleként egy gyermeket mutattak fel.

A határ magyar oldalán felsorakoztak a magyar rendőrök. Egy nő németül próbál tárgyalni a rendőrök képviselőjével – mondta a tudósító.

A menet indulásakor Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy “bevándorlók indultak szervezett csoportban Szerbia felől Magyarország irányába”.

Fotó: hirado.hu / Képek: Juhász D. Géza, Halasinfo

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve