Rendkívüli jogrendet hirdettek Magyarország teljes területére

Fotó: MTI Fotó / Soós Lajos

A kormány kihirdeti a veszélyhelyzetet, mert ez a leghatékonyabb módja annak, hogy országos szintén felléphessenek a hatóságok a járvány ellen – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Beutazási tilalmat rendelnek az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból érkezők számára. A magyar állampolgárokon kívül senki sem léphet be az országba, de a hazai embereknek hatósági karanténba kell vonulniuk, a saját otthonukból nem távozhatnak. Visszavezetik a schengeni határokon az ellenőrzést, hogy a lépéseket be tudják tartani. Az áruforgalmat egyelőre nem érintik a korlátozások.

Szankcionálják, ha valaki valótlant állít a határátlépéskor. Később egy kérdésre, azt mondta, hogy bíznak abban, hogy ilyen vészterhes időkben nem hazudnak az emberek, de vannak módszerek ennek felderítésére. A határőrség visszaállítását ettől még nem tervezik, szerintük a rendőrség eddig is kiválóan ellátta a feladatot.

Mint kijelentette, az Olaszország és Magyarország között lévő két országgal – Szlovéniával és Ausztriával – is egyeztetnek az összehangolt intézkedésekről. Legkésőbb ma éjfélig bevezetik ezt.

Bezárnak az egyetemek

Intézmény látogatási tilalmakat rendelnek el a magyar egyetemeken. “Sok a külföldi hallgató, az eddigi fertőzötteknél is azt látjuk, hogy többségükben külföldiek” – magyarázta meg a lépést a miniszter, aki szerint távoktatásra van lehetőség. A közoktatásban viszont egyelőre nem vezetnek be hasonló intézkedést. Arra, hogy az érintett 1 millió magyar gyermek egyik se járjon iskolába nem fog sor kerülni. – jelentette ki a miniszter. Az iskolásokat érinti, hogy felfüggesztik a “Határokon túl” nevű külföldi nyelvoktatási programot és megtiltják az osztálykirándulásokat is.

Megtiltják az 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 embert megmozgató kültéri rendezvények megtartását is, az olyan eseményeket is tiltják, ahol ennyi ember összegyűlhet. Ez az éttermekre, vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, de már a szórakozóhelyekre, mozikra, színházakra igen. A miniszter azt mondta, hogy a létszámhatárokat azért így húzták meg, mert ezt látták a nemzetközi gyakorlatban. Az országgyűlésre nem vonatkozik a 100 fős korlátozás.
“Ez egy alkotmányos feladat, az Országgyűlésnek háborúban is üléseznie kell” – mondta a miniszter.

A munkahelyekre egyelőre ugyanez a korlátozás nem vonatkozik. Később a miniszter annyival egészítette ezt ki, hogy a munkáltatókat támogatják abban, hogy az óvintézkedéseket kiterjesszék, akár home office-t rendeljenek el, de nem köteleznek erre senkit.

A veszélyhelyzet alatt nem kell megújítani a lejáró személyigazolványokat, jogosítványokat, egyéb iratokat a veszélyhelyzet alatt. Egyelőre ezt a kötelességet felfüggesztik.

A döntések visszavonásig érvényesek.

Most nem napokról, hanem hetekről és hónapokról beszélünk
– tette hozzá a miniszter, aki szerint ugyan lesznek gazdasági károk, a kormány ezek kapcsán intézkedik, de most egyelőre az egészségügyi intézkedésekkel foglalkoznak.

“A legfontosabb a magyar emberek biztonsága” – magyarázta Gulyás Gergely, aki arra kérte az ellenzéket, hogy most ne folyjanak bele “kisstílű politikai vitákba”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szerdán folyamatosan jelennek majd a szükséges intézkedésekről szóló kormányrendeletek. Éjféltől lesz hatályos a legtöbb intézkedés.

 

Később kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyben kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkeznek, Gulyás azt állította, hogy 60 ezer “félálarc” (az arcot rendesen takaró, a fertőzéstől védő) típusú maszk van raktáron az országban.

Azt is elmondta, hogy álhír lenne, hogy a kormány vizsgálná egyes területek, így például Budapest lezárását.

A Napi.hu kérdésére azt mondta, hogy továbbra is csak állami laborokban lehet majd Covid-19 fertőzésre teszteket végrehajtani, így a magán ellátó helyeken, vagy az egyetemeken erre nem kerülhet sor. A miniszter szerint egyelőre elegendő az állami laborok kapacitása.

“A WHO protokolja alapján végeztetjük el a vizsgálatokat. Az ehhez való megfelelésre egyelőre elegendő ez a 37 labor” – magyarázta Gulyás.

A kórházak adósságának kapcsán azt mondta, hogy egyelőre tárgyal a Pénzügyminisztérium a beszállítókkal. A veszélyhelyzet ezt a menetet nem befolyásolja.

A bolti áremelésekre figyelni fognak a hatóságok. Ha tisztességtelen ársávok meghatározását látják, akkor az ellen fel fognak lépni a tárcavezető szerint.

Magyarországon a koronavírus miatt eddig összesen 13 fertőzöttet tartanak nyilván, összesen 69 embert tartanak karanténban megfigyelés alatt. Itthon eddig összesen 609 tesztet végeztek el. A világban már közel 120 ezer embert fertőzött meg a Covid-19 nevű betegség, már 65 900 ember meggyógyult, de közel 4300-an belehaltak a kórba és annak szövődményeibe.

Itt kaphat információt Magyarországon

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A fertőzésről folyamatosan frissülő információk a koronavirus.gov.hu vagy az nnk.gov.hu weboldalon érhetők el. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs e-mailes elérhetősége: [email protected]. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

Ezt kell tudni a kormány jogkörére veszélyhelyzet idején

Ezt kell tudni a veszélyhelyzetről

Az alaptörvény szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

Arra is sor kerülhet, hogy az állam gazdasági magán társaságok felett veszi át az irányítást.

A veszélyhelyzetben a kabinet rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Ez a rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

forrás: napi.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Rendkívüli jogrendet hirdettek Magyarország teljes területére

A kormány kihirdeti a veszélyhelyzetet, mert ez a leghatékonyabb módja annak, hogy országos szintén felléphessenek a hatóságok a járvány ellen - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatój...