Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Fülöp Róbert – VIDEÓ

Késő délután sajtótájékoztatót tartott Fülöp Róbert a Városházán. 

A polgármester beszél az elmúlt napok során bevezetett rendkívüli intézkedésekről. Részletek a videóban:

A koronavírus járvány miatt a kormány által kihirdetett legfontosabb rendelkezések végrehajtásában különösen fontos szerep hárul önkormányzatunkra. Ezért megfontolt, de határozott helyi intézkedéseket hoztam, hiszen számomra a legfontosabb a kiskunhalasiak védelme. Mindezen helyi rendelkezéseket minden nap közzéteszem hivatalos Facebook oldalamon, melyet a helyi sajtó és médiafelületek is átvesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök március 13-án, pénteken este tett bejelentését követően azonnal megkezdtük közvetlen munkatársaimmal és a szakmai ágak vezetőivel a feladatok kidolgozását, a percről-percre változó helyzetnek megfelelően – tudatta Fülöp Róbert.

A polgármester minden kiskunhalasi állampolgárnak köszönetet mondott, aki higgadtan és kellő türelemmel kezelte az elmúlt napok eseményeit. Külön megköszönte az erőfeszítéseit azoknak, akik egészségügyi, rendészeti, szociális vagy bármely egyéb téren a frontvonalban harcolnak a koronavírus elleni védekezésben.

Fülöp Róbert kiemelte, folyamatosan kapcsolatban van a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházzal és arról tud beszámolni, hogy eddig egy Kiskunhalason megvizsgált beteg esetében sem diagnosztizáltak fertőzöttséget.

Jelenleg 6 személy van házi karanténban.

Az ő ellátásuk és felügyeletük biztosított és megoldott, mindannyian jól vannak. Őket szociális a munkatársak segítik, amennyiben ezt kérik. Teljesen normális eljárásrend, ha őket a rendőrség munkatársai felkeresik, ellenőrzik.

A polgármester által eddig meghozott döntések és intézkedések az alábbiak:

Látogatási tilalmat rendelt el a Nyúl utcai idősek otthonában.

Határozatlan időre bezáratta a Thorma János Múzeumot, a Csipkeházat, a Közösségek Házát és a Martonosi Pál Városi Könyvtárat. Ugyanígy elrendelte a Kiskunhalasi Gyógyfürdő és a Szilády Áron utcai idősek klubjának bezárását. A Bundzsák Dezső Sportközpontban megtiltotta a sportesemények, edzések megtartását, kizárólag egyéni edzést engedélyez.

Továbbá arra kéri a lakosságot, hogy a kültéri fitnesz parkot és játszótereket ne látogassák. Fokozott a veszélye annak, hogy kisebb csoportok alakulnak ki és a vírus terjedése ezzel az intézkedéssel is visszaszorítható. Ezek lezárására a mai napon utasította a Halasi Városgazda Zrt-t.

Felszólította a helyi buszközlekedést végző vállalkozót a járművek fertőtlenítésére.

A külterületen élők biztonsága érdekében utasította a városrendészetet, így a mezőőrséget és a közterület-felügyeletet is, valamint a Tanyagondnoki Szolgálatot a megerősített feladatellátásra.

Elrendelte az összes óvodai és bölcsődei ellátás, gyermekek és családok megóvása érdekében szükséges korlátozását!

Az otthon maradó hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű óvodás és általános, valamint középiskolás gyerekek ebédjét az Önkormányzat biztosítja a gyermekek számára. Mai döntése értelmében ezt kiegészült a gyermekvédelmi kedvezményben részesülőkkel is. Az igények telefonon a 77-es körzet 523-165-ös számon jelezhetők Túriné Czeglédi Edit szociálpolitikai csoportvezető számára hétköznapokon 9 és 12 óra között. Az ebédet a Kuruc vitézek terén lehet átvenni és kötelező betartani az étel kiosztását segítő kollégák minden egyes utasítását. Speciális étkezési igényeket sem intézményben, sem azon kívül határozatlan ideig nem biztosítanitanak.

Fülöp Róbert felszólítja a 70 év feletti kiskunhalasiakat, tartózkodjanak otthonaikban. Amennyiben ezt betartják és semmilyen segítőjük nincs, akkor jelezzék ezt a 77-es körzet 523-160-as és az 523-165-ös telefonszámon. Bevásárlásban, gyógyszerügyintézésben és az ebédellátás megszervezésében tud segítséget nyújtani az Önkormányzat.

A polgármester köszönetet mondott azoknak a helyi vállalkozásoknak és az önkormányzati főzőkonyha dolgozóinak is, akik biztosítják a megrendelhető, házhoz szállítható menüt a lakosság számára.

Valamennyi ügyfélszolgálat, így a Polgármesteri Hivatal is zárva tart, kizárólag telefonos ügyintézést működik.

A polgármester rendelkezett arról is, hogy házasságkötéskor az anyakönyvvezető, a házasulandó pár és a tanúk mellett kizárólag a szülők és az eseményt megörökítő fotós vagy videós tartózkodhat a házasságkötő teremben.

A piacon újabb rendelkezésig egyelőre biztosítható a nyitva tartás. A piac szervezőinek azonban kötelező érvényű ajánlást fogalmazott meg. A csarnokban kizárólag olyan árus lehet, akinek nem megoldható más formában a termék tárolása, mert például hűtő kell neki.

A piactér szabadtéren van, de ettől függetlenül minden árus és vásárló köteles arra figyelni, hogy kellő távolságot tartsanak egymástól. Ezt városi rendészet is felügyelni fogja, mindenki köteles betartani utasításaikat.

Fülöp Róbert háláját fejezte ki valamennyi, felelősségteljesen gondolkozó kiskunhalasi polgárnak, akik igyekeznek önkéntes munkára jelentkezni. Azoknak is köszönet jár, akik betartják a rendelkezéseket. Köszönöm a sajtó és média munkatársainak, hogy napok óta folyamatosan és hitelesen tájékoztatják Önöket a fejleményekről – mondta a polgármester.

Arról is rendelkezett, hogy városszerte maradjanak kint a nemzeti színű és a város zászlói, hogy ez is keltsen egymás iránti felelősségérzetet és fokozza az összetartozás fontosságát.

A polgármester röviden kitért a Szegedi úton épülő mobil konténerkorházra is. Kiemelte, egy olyan beruházás valósul meg, amely sem az építkezés, sem pedig a működés során nem veszélyezteti a kiskunhalasi állampolgárokat, azonban számtalan honfitársunk életének megmentésében vállal majd kulcsszerepet.

Erről a témáról és a védekezés további menetéről pedig bővebb tájékoztatást kaphatnak a holnap este a Halas televízió Beszéljünk róla című műsorában.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve