Riasztó tényekre derült fény a bambuszedényekkel kapcsolatban

Egyre több helyütt találkozhatunk a bambusz alapanyagú, környezetbarát termékekként hirdetett tányérokkal és poharakkal, amelyek sokszor készülnek gyerekek számára is. Ezek az edények azonban komoly egészségkárosító hatással bírhatnak – derült ki egy most megjelent cikkből.

A színes, mintás bambuszedények vonzzák a tekintetünket, ráadásul azzal kecsegtetnek, hogy organikus anyagból készültek, így a fenntartható fejlődést támogatjuk a megvásárlásukkal. A szakértői vélemények szerint azonban az ilyen edények sajnos távolról sem ártalmatlanok.

Habár sok webshop kínálatában hangoztatják, a termékek fő alapanyaga a bambusz, többségünkben ezen felül melamint és formadelhidet is tartalmaznak. Ezek a műanyagok pedig széles körben igazolt rákkeltő hatással bírnak.

A valódi probléma, hogy amikor az edényekbe magas hőfokú folyadékokat – levest, kávét, teát – töltünk, a műanyagok kioldódhatnak és átszivároghatnak az italunkba, ételünkbe is. Hogyan tudjuk ezt elkerülni? A legegyszerűbb tanács: ne vásároljunk bambuszt! Maradjunk az ártalmatlan, hőálló műanyag polipropilénnél, esetleg a rozsdamentes acélból készült edényeknél – javasolják a szakértők.

Ha azonban ragaszkodunk a bambuszedények használatához, a legfőbb szabály, hogy véletlenül se helyezzük őket mikróba! Az érintett weboldalak ezt gyakorta “felejtik el” megemlíteni. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a beléjük kerülő folyadék hőmérséklete semmiképp se lépje túl a 70 fokot. Érdemes még mosogatás közben is figyelnünk, hogy ennél melegebb vízzel ne érintkezzenek!

A webshopok sajnos gyakran reklámozzák a termékeiket olyan hívószavakkal, amelyek nem feltétlenül fedik a valóságot. Mint ez a példa is igazolja, fontos a vásárlói tudatosság és a kellő utánajárás – üzenik a szakemberek.

Cikkünk az Üzleti magazin, az Életmód hírek és a Női magazin közreműködésével készült.

(x)

További friss hírek