Sikeres évet zártak a civil közösségek Kunfehértón

2016-ban sokat fejlődtek a fehértói civil közösségek, a pályázati, támogatói és saját források bevonásával látványos folyamatok indultak el – alulról, öntevékenyen.

Jótékonyság, önálló rendezvények, új közösségi kezdeményezések – mindezek pályázati forrásból. Ez jellemezte az elmúlt évet Kunfehértón a Holdruta Társaság civil közösségeinél. Az elmúlt időszakról és a jövőbeni tervekről Sarok Krisztiánnal beszélgettünk.

Mi is tulajdonképpen a Holdruta Társaság?

– Egy évvel ezelőtt a kunfehértói civil közösségek vezetőivel, képviselőivel azon gondolkodtunk közösen, hogyan tudnánk már idén pályázati forrásból valami értéket teremteni, rendezvényeket szervezni, közösséget építeni. Én magam már évek óta dolgozom a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesülettel a pályázatok területén, így kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy velük működünk együtt. A bácsalmási székhelyű egyesület több szakosztályt tömörít, ernyőszervezetként működik a térségben. Az egyesület munkavállalókat foglalkoztat, részt vállal települések közművelődési és közösségi életében, emellett egy erős adminisztrációs, infrastrukturális és szakmai bázist biztosít azoknak a kis öntevékeny közösségeknek, akik ennek híján vannak. A hazai civil szféra bejegyzett szervezetei jelentős forrásokhoz juthatnak a Nemzeti Együttműködési Alapból, valamint egyéb hazai és európai uniós pályázatokból. Azonban emellett szinte minden településen működnek azok a kis alkotó, szabadidős, közösségi és művészeti csoportok, akik nem bejegyzett szervezetek, ám értékteremtő munkát végeznek. Őket támogatja az egyesület: pályázatokkal, eszközökkel, járművekkel, helyszínnel, szakmai háttérrel. Dél-Alföldi Autós Motoros Szövetségük már itt, Kiskunhalason is bemutatkozott idén nyáron egy autós ügyességi verseny megszervezésével.

A Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület szakosztályaként létrejött tehát a Holdruta Társaság, majd néhány hét elteltével már a pályázatainkat rakosgattuk össze. Az elvégzett munka eredményeképpen 2016-ban jelentős összegeket költhettünk a kunfehértói közösségek fejlesztésére: fellépő ruhákat, jelmezeket varrattunk, egyedi rajzbakokat vásároltunk, kiadványokat, marketingeszközöket készíttettünk, rendezvényeket támogathattunk, rendezvénysátrat szereztünk be, – s amit kiemelten fontosnak tartok – jótékonykodtunk is. A Társaság helyben, Kunfehértón több közösséget fog össze és támogat: a nyugdíjas klubot, a Motoros Baráti Kör tagjait, a Kiskun Citerazenekart, a Hagyományőrző Kultúrcsoportot, az Alkotókört valamint a Nordic Walking csoportot. A jövőben további közösségek számára is lehetőséget biztosítunk. Az egyesület elnökével, Nothof Zsomborral azt valljuk: Segítenünk kell a tevékeny embereket, közösségeket, hogy azt csinálhassák, amit szeretnek, amiben örömüket lelik. Mi – erőnkhöz mérten – biztosítjuk a hátteret mindehhez: Az elengedhetetlen anyagi forrásokat, vagy éppen a marketing-, és rendezvényszervezési kapacitást, az ügyviteli és adminisztrációs hátteret.

Számos vízparti fotó is látható a Holdruta Társaság közösségi oldalán. Hogyan kapcsolódtok a horgászokhoz, a tóparthoz?

– Gyerekkorom óta fontos része az életemnek a vízpart, a horgászat. Idén felkértek a kunfehértói horgászegyesület közösségi életének, versenysportjának, utánpótlás-nevelésének szervezésére. Az egyesület vezetősége tevékeny közösség: elindítottam a horgász szakkörünket a gyerekekkel, az újjászervezett versenycsapatunk a megyei A-osztályba jutott fel, hét horgászversenyt és több közösségi eseményt rendeztünk. Közel 2 millió forint pályázati forrást is hoztunk, horgásztanyát avattunk idén, alkalmazottat foglalkoztatunk, a tórendszert és értékeinket kamerarendszer védi ősz óta, megkezdtük az együttműködést a szomszédos egyesületekkel, a megyei szövetséggel is közösen gondolkodunk. Mozgalmas év áll mögöttünk. A néhány hónap alatt elvégzett munka eredményeivel az országos szövetség, a MOHOSZ weboldalán is megjelentünk. A legfontosabb szerintem mégis az, hogy kialakult egy olyan közösség – amely nem csak horgászokból áll -, s aki ha kell hínárt, nádat vág, gyerektábort, horgászversenyt szervez, szabadidejét áldozza a közösség céljaiért.

Röviden mutasd be azokat a civil közösségeket, akikkel dolgoztok.

– A Motoros Baráti Kör – A Motoros Baráti Kör tagjai számos helyre elmotoroztak, határon innen s túl népszerűsítve Kunfehértót. Népszerű esemény a térségi motorosok körében a kiskunhalasi télűző motoros felvonulás, de emellett motorosaink részt vettek a szegedi motoros szezonnyitó rendezvényen, meglátogatták a vajdasági barátaikat Hajdukovón, tiszteletünket tették Dunafalván a Dunamenti Motorosok meghívására, majd Sándorfalvát, Akasztót, Jánoshalmát és a soltvadkerti Motoros Találkozót érintve részt vettek a kiskunhalasi KONOK KUNOK Motoros Klub családi és gyermeknapi programján. Határon túli kapcsolatépítés vendégeskedtek a Vajdaságban, Hajdújáráson rendezett szüreti napokon, majd a csoport legemlékezetesebb programja idén a négynapos több mint 1000 km hosszú erdélyi túra volt.

Az Alkotókör – Az Alkotókör a kunfehértói tanulni és alkotni vágyókat fogja össze. Idén elindult a Kör rajz szakköre, tavasszal a helyi alkotók munkáiból tárlatot rendeztünk be a település falunapjához kapcsolódóan. Idén sikerült végre beszereznünk azokat a rajzbakokat, amelyek jelentősen megkönnyítik az alkotómunkát.

A Hagyományőrző Kultúrcsoport – A csoport a helyi közösség azon tagjait fogja össze, akik szívesen szerepelnek színpadon, hozzájárulva ezzel a települési rendezvények gazdagításához. A csoport tagjai idén műsorral léptek a közösség elé a Falunapon valamint a hagyományos szüreti bálon is.

A Nyugdíjas Klub – A helyi nyugdíjas közösség munkáját megalakulásunk óta segítjük. Azt tapasztaltam, hogy az anyagi és egyéb hozzájárulás mellett, nagyon fontos az is, hogy valaki meghallgassa a szépkorúak problémáit, képviselje véleményüket.

A Nordic Walking csoport – A csapat tavasztól őszig járja Kunfehértó, Kiskunhalas és Jánoshalma erdőit-mezőit. A szabadidősport, a természetjárás számára kitűnő lehetőségeket teremt Kunfehértó és környéke, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, a jövőben csoportunk tevékenységét is kiemelten támogatjuk majd.

A Kiskun Citerazenekar – A településen működő citerazenekar az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. A hagyományőrzés területén értékes munkát végeznek, jövőre fontos feladatunk lesz, hogy tevékenységüket marketingmunkával és anyagi forrásokkal is támogassuk.

Hogyan zártátok az évet, s mit terveztek jövőre?

– Az idei karácsony hagyományosan a jótékonyság jegyében telt. Egy népes kunfehértói kötődésű család és a gyerekek ünnepéhez járultunk hozzá idén. Ezek a percek mindig feltöltenek, ezekből merítünk erőt. Fontos a jövőre nézve, hogy segítsük az öntevékeny közösségeket, ha valakinek új ötlete, elképzelése van, szívesen fogadjuk magunk közé. Kunfehértón nincs jelenleg klasszikus közművelődési végzettséggel és attitűddel rendelkező szakember, aki a közösségfejlesztés területén is rendelkezik tapasztalattal. Mi ezt a hiányt tudtuk betölteni a kis közösségek bevonásával, animálásával, hozzájárulva Kunfehértó közösségi, kulturális életéhez.

A megkezdett munkát szeretnénk folytatni jövőre is, számos új ötlet érkezett a civilektől, jelenleg is több pályázaton dolgozunk. A Holdruta Társaság esetében újabb programokat indítunk majd el, csoportjaink marketingjéhez, egyedi megjelenéséhez is hozzájárulunk majd, eszközök, kellékek és anyagok beszerzését is tervezzük. A horgászokkal a horgászturizmus erősítése a cél jövőre, valamint egy térségi együttműködés a szomszédos horgászegyesületekkel az utánpótlás-nevelés és a versenysport területén.

Fontos kiemelni, hogy Holdruta Társaság munkáját már magánszemélyek, helyi vállalkozások is segítik. Köszönjük a KÖSZOLG-KER Kft., a Biropharma Kft., az ExtractumPharma Kft. támogatását.

A Holdruta Társaság nevében közösségi élményekben gazdag új esztendőt kívánunk a Halasinfo minden olvasójának!

További friss hírek