Szigorít a Volánbusz és a MÁV is, leszállítják a maszk nélkül utazókat

Kép: envato.com

Május 4-e óta a közösségi közlekedési eszközökön, így a MÁV és a Volánbusz járatain is kötelező az arc (száj és orr) eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel. Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, szeptember 15-től viszont szigorúbb intézkedésekkel védik szabálykövető utasaik és munkavállalóik egészségét a helyközi közlekedési szolgáltatók – közölték szerdán.

A szigorúbb intézkedés azt jelenti, hogy akik nem hordanak kendőt, sálat vagy maszkot, és a felszólítás ellenére sem hajlandók ezt megtenni, azok kizárhatóak a buszos/vonatos utazásból.

A MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén pedig ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV-applikáció használatát – írták.

A szabályok betartása érdekében jövő keddtől fokozottan ellenőrzik majd a vonatokat, és az új vállalati szabályozás szerint a jegyvizsgálók komolyabban is fellépnek majd a szabályszegők ellen. A MÁV-START nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzi, rendszeresen felhívja a vasúton szolgálatot teljesítő munkatársai figyelmét is a helyes maszkviselés kötelezettségére – közölték. A társaság szerint munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat. A vasúttársaság érintett munkavállalói számára folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, eddig több mint 1 millió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki – írták.

A Volánbusznál szeptember 15-től az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket.

Közölték: a társaság rendőri intézkedést kér a helyzet kezeléséhez, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén pedig bírságot ró ki.

forrás: hvg.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Szigorít a Volánbusz és a MÁV is, leszállítják a maszk nélkül utazókat

Május 4-e óta a közösségi közlekedési eszközökön, így a MÁV és a Volánbusz járatain is kötelező az arc (száj és orr) eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel. Jelenleg még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előír...