Tavaszi és nyári hagyományok mentén

s

Szent György napi szokások, valamint a húsvéti ünnepkör hagyományai mellett sok érdekes részletre fény derült március 13-án a kiskunhalasi városi könyvtárban.

A Pásztortűz Egyesület szervezésében megvalósuló programot Erhardt Györgyi könyvtár igazgató nyitotta meg. Terendi Viktória (Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely) néprajzkutató A vásárhelyi nép örökké nyíló virágai címmel tartott előadást. Egy terület népi tárgyi kultúráját meghatározzák az adott helyen megtalálható anyagok. A legrégebbi darabok az 1700-as évek elejéről származnak, s a hímzés pontos eredete nem ismert, a hímzéshez a racka és cigája juhok hosszú szőréből font fonalat használták.

Szikszai Zsuzsanna (József Attila Múzeum, Makó) igazgató Böjtmás havától Szentivánig címmel adott érdekes összefoglalót a magyar hagyományokról. Egészen részletes képet kaphattunk a népi kultúraminden szegmenséről.

Nagy Gábor:(József Attila Múzeum, Makó) néprajzkutató Zene és gazdálkodás a dél-alföldi juhászoknál címmel beszélt a pásztorok lírai világáról. A szakember népzenész is, így könnyen tudta demonstrálni az évszázadok, évezredek zenei hagyatékának örökégét.
A rendezvény a nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

További friss hírek