“Tiszta szívből” Kisszálláson

A mondákban mindig van valami érték, amit a magyar nép évszázadokon keresztül megőrzött – fogalmazott Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke a kisszállási művelődési házban, ahol az „Uram Isten és Szent László” című előadással folytatódott a megyei önkormányzat Tiszta szívből elnevezésű kulturális sorozata. A házigazda település nevében Rozsnyai Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket és mondott köszönetet, hogy a megye értékeit bemutató sorozat egyik helyszíne lehet Kisszállás.

A húsz helyszínt érintő rendezvény sorozat márciusban indult, de az időközben elrendelt veszélyhelyzet miatt felfüggesztették. A sorozat célja, hogy az ötezernél kisebb lélekszámú településekre is eljuttassanak egy-egy színházi előadást, irodalmi estet, zenés-táncos bemutatót, amelyekben megyei előadók szerepelnek. A programhoz kapcsolódóan, Bács-Kiskun megye életét bemutató fotókiállításokat is láthatnak az érdeklődők.

Kisszálláson kedden Tóth Péter Lóránt, kunszentmiklósi versvándor tartott rendhagyó történelem órát Szent Lászlóról, a lovagkirályról. Mint mesélte: három éve, a Szent László-emlékévhez kapcsolódva, a magyar államot megerősítő király tiszteletére, 260 kilométeres gyalogos zarándoklatot tett Kunszentmiklósról a horvátországi Szentlászló településre. Tóth Péter Lóránt már évek óta úton van, és Kárpát-medencében élőkhöz viszi el a magyar költészet és történelem szeretetét. Kisszálláson is így történt, ahol a hallgatóság zömét az Erzsébet-tábor fiataljai alkották, akiket játékos formában is bevont a rendhagyó történelem órába, miközben felidézték a magyar középkor egyik legjelentősebb alakjának legendáit is.

A résztvevők nagy érdeklődéssel tekintették meg Ujvári Sándor fotóriporter kiállítását. A felvételeken a Bács-Kiskun megyében élő, hétköznapi emberek mindennapjai örökítődtek meg a közelmúltból. „A hírképek vagy vidéki zsánerképek részleteiben konzerválódik a korunk.” – fogalmazott a fotóiról Ujvári Sándor, akinek a kiállítása még a jövő héten is látható a kisszállási művelődési ház és könyvtárban.

A megyei önkormányzat kulturális sorozata augusztus 20-án Ballószögön és Dunapatajon folytatódik. Dunapatajon 17 órakor kezdődik a rendezvény, ahol az István a király rockoperából hallhat részleteket a közönség és A mi Szelidünk című képkiállítást is megtekinthetik turisztikai központban. Az államalapítás ünnepnapján 19 órától Ballószögön is az István a király rockopera részleteit mutatják be és ott is kiállítják Ujvári Sándor felvételeit.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

'Tiszta szívből' Kisszálláson

A mondákban mindig van valami érték, amit a magyar nép évszázadokon keresztül megőrzött – fogalmazott Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke a kisszállási művelődési házban, ahol az „Uram Isten és Szent Lászl...