Tisztújító taggyűlést tartott a Sikeres Halasért Társaság

A napokban tartotta tisztújító taggyűlését a Sikeres Halasért Társaság (SHT), ennek kapcsán az új elnökkel, Jekő Attilával beszélgettünk.

Az elmúlt időszakban keveset hallattak magukról, a jelenlegi tisztújítás változást fog hozni ebben?

Az SHT civil szervezetként azért szerveződött és indult a 2014-es önkormányzati választáson, hogy megvalósítsa saját fejlesztési tervét, a Találjuk ki Kiskunhalas jövőjét című programot. A képviselő-testületbe bekerült három képviselőnk felkarolt és támogatott minden olyan javaslatot, amely összhangban állt a fejlesztési terv szellemiségével. Az ipari park hasznosításának folytatása, az útburkolatok felújítása, a Sóstó vízutánpótlása, a termálfürdő fejlesztésének előkészítése és számos más elképzelésünk megvalósul ebben a ciklusban, ami nagy siker számunkra. Szerencse, hogy az Európai Unió, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül olyan jelentős forrást juttat Kiskunhalasnak, amely lényegi változást hozhat az halasiak életminőségében. Természetesen ez csak akkor igaz, ha szakszerűen és kellő hozzáértéssel kezelik ezeket a lehetőségeket.

Azt akarja ezzel mondani, hogy ellenzékben sikerült megvalósítaniuk a választási programjukat?

Azért ezt túlzás lenne állítani, de az biztos, hogy a Találjuk ki Kiskunhalas Jövőjét program egy olyan szakszerűen kidolgozott, összetett fejlesztési dokumentum, amelyre nem csak a jelenlegi városvezetés, hanem a következő is bátran támaszkodhat. Szervezetünk mindig is a szakmaiságot állította politikájának középpontjába, hiszünk abban, hogy Kiskunhalason vannak ügyek, amelyekben nem csak társadalmi, hanem politikai konszenzust is kell teremteni. Például elképzelhetetlen lenne számunkra, hogy az úszók támogatása, a strandfürdő fejlesztése vagy a hivatal irányítása direkt politikai kérdéssé váljon.

És mi lesz a meg nem valósult programpontokkal? Jövőre önkormányzati választás lesz Kiskunhalason is.

A 2014-es választási programunk megalkotását egy jól előkészített társadalmi konzultáció előzte meg, erős humán erőforrással rendelkeztünk, és voltak anyagi lehetőségeink egy sikeres kampány lebonyolításához. Több mint 3 000 halasi szavazott jelöltjeinkre, és a választás eredményeként ellenzéki frakciót alakítottunk a képviselő-testületben. Viszont az elmúlt években olyan jelentős változások történtek mind országos, mind Kiskunhalasi viszonylatban, amelyek szinte lehetetlenné teszik egy civil szervezet reális indulását a választáson. Nagy dilemma ez számunkra, de a dolgok jelenlegi állása szerint az SHT nem indul a jövő évi önkormányzati választáson.

Ez azt jelenti, hogy ön is befejezi a direkt politizálást?

Gondolom, ezzel senkit nem lepek meg, hiszen 2014-ben önként adtam vissza a megnyert képviselői mandátumomat és nem vállaltam tovább szerepet Kiskunhalas közéletében. Számos választást vittem végig, több cikluson keresztül voltam képviselő és lehetőségem volt alpolgármesterként részt venni a város közvetlen irányításában is, de ahogy bármilyen más terméknek, a politikusoknak is van szavatossági idejük. Jelenleg még a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja vagyok, de a 2019-ben lejáró mandátumomat nem kívánok meghosszabbítani, viszont ettől függetlenül segíteni szeretném mindazon kezdeményezéseket, amelyek Kiskunhalas város demokratikus működését, gazdasági fejlődését és kulturális sokszínűségét viszik előre.

További friss hírek