Történelmi látogatás: Szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára járt Kiskunhalason

Fogyatékkal élő fiatalokkal is találkozott Stanisław Dziwisz lengyel bíboros, Szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára Kiskunhalason. A katolikus egyházi méltóság szertartás keretében elhelyezte a néhai pápa vérereklyéjét a Szent Péter és Pál apostolok templomában kialakított oltáron – számolt be az eseményről a baon.hu megyei hírportál.

Stanisław Dziwisz bíborost egy évvel ezelőtt hívta meg kiskunhalasi látogatásra a helyi katolikus közösség és a város polgármestere, a meghívót Kuris István László alpolgármester, akkor önkormányzati képviselőként személyes adta át lengyelországi rezidenciáján a bíborosnak.

Az egyházi méltóság az elmúlt vasárnap látogatott Kiskunhalasra, a Csipkeházban fogadta őt Fülöp Róbert polgármester. – Hálás vagyok a mai napért, mert városvezetőként köszönthetem a baráti lengyel nép fiát, aki életét Istennek és Szent II. János Pál pápának szentelte. Ma még talán nem is fogjuk fel ennek a látogatásnak a súlyát, de tudom, hogy Kiskunhalas történelemkönyve ma kiemelkedően díszes, értékes oldalakkal gazdagodik – ezekkel a szavakkal köszöntötte a polgármester a bíborost, aki Fülöp Róbert szerint különleges történelmi események tanúja. – A világ legmeghatározóbb iránymutatásait meghozó néhai egyházfő legközvetlenebb munkatársaként tudja, hogy közösen léptünk a szabadság útjára és együtt munkálkodunk értékeink megőrzésén. Együtt bízunk nemzeteink és Európa jövőjében, valamint együtt küzdünk a teremtett világ megőrzéséért és megújulásáért – mondta köszöntőjében a város vezetője, aki egy Halasi csipkét ajándékozott a bíborosnak.

Dr. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a felekezettől függetlenül összekötő missziójának a hiteles szolgája volt Szent II. János Pál pápa, és ezt a szent megbízatást végzi Stanisław Dziwisz bíboros is. – Erre a keresztény felelősségre alapozott cselekvésre törekszik a magyar kormány is – mondta. Hozzátette: elkötelezett a magyar kormány a keresztény értékek mellett, ezért támogatjuk templomaink megújítását, új templomok építését. Ezért támogatjuk a gyülekezeti közösségeket, az egyházi fenntartású iskolákat, szociális intézményeket, kórházakat – emelte ki köszöntőjében.

A csipkeházi fogadáson a Bács-Kiskun Megyei Bárka Integrált Szociális Intézmény Nefelejcs Utcai Otthona lakói nevében Rajcsány Andrea és Vass Róbert köszöntötték a bíborost és egy általuk készített Szűz Mária képpel ajándékozták meg. Stanislaw Dziwisz bíboros viszonzásul egy szentképet ajándékozott az otthon lakóinak. A Csipkeházban Szécsiné Rédei Éva igazgató mutatta be a Halasi csipkét és történetét a bíborosnak.

A program további része a Szent Péter és Pál apostolok templomában folytatódott, amely zsúfolásig telt hívekkel. A bíboros lengyel nyelven írt beszédét olvasták fel magyarul, majd Stanislaw Dziwisz közvetlen is szólt a hívekhez méltatva a Szent II. János Pál pápa iránti szeretetüket, valamint a lengyel és a magyar nép közös történelmét és barátságát. A bíboros szertartás keretében elhelyezte a néhai pápa vérereklyéjét a templomban kialakított oltáron, majd Hozdik Zsolt és dr. Finta József plébánosokkal közösen celebrált szentmisét.

baon.hu / Fotók: Juhász D. Géza

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Történelmi látogatás: Szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára járt Kiskunhalason

Fogyatékkal élő fiatalokkal is találkozott Stanisław Dziwisz lengyel bíboros, Szent II. János Pál pápa egykori személyi titkára Kiskunhalason. A katolikus egyházi méltóság szertartás keretében elhelyezte a néhai pápa vérereklyéjét a S...