Trianonra emlékeztek a halasi határban

Trianoni évfordulót követő napokban a Pásztortűz Egyesület tagjai főhajtás mellett emlékeztek az egykori kiskunhalasi határhoz tartozó pusztarészek két világháború közt emelt emlékműveinél. Itt elsősorban az első világháború hőseire emlékezett a halasi tanyavilág lakossága, de a trianoni békediktátum igazságtalanságát is itt gyűltek össze felidézni. Végső István elnök, történész vezetésével mentek el, az általában egykori tanyai iskoláknál, rendezett környezetben található szobrokhoz, keresztekhez.

Először az Alsóbalotai kőkereszthez (1927/28) zarándokoltak, ami Balotaszállás község központjában található. „A hazáért 1914-1918” feliratú emléktáblán 25 balotai hősi halott neve szerepel. Utána a futóhomokra épült Felsőbalotai hősi emlékműnél (1935) rótták le tiszteletüket. „Csak sast nemzenek a sasok” feliratú emlékhelyen 20 balotai férfi neve van felvésve. Itt egykor országzászló emlékmű és kőkereszt is volt. Majd következett az Alsózsanai kőkereszt (1926) amelyen „Isten dicsőségére Zsana pusztán…” feliratú tábla hirdeti a keresztény hívek elkötelezettségét, hogy nem feledik az első világháborús halottaikat. Az emlékezők ellátogattak a Felsőzsanai kőkereszthez (1927) is. Legutoljára Tajóra mentek az egyesület tagjai, ahol a sűrűtajói homokvilágban az országzászló emlékműnél (1939) a „Hazáért” felirat alatt 21 az első világégésben elesett katona neve olvasható. Ide, utólag 6 második világháborúban elhunyt nevét is felvésték.

A Pásztortűz Egyesület tagjai az egykori halasi puszta régi emlékhelyeinél ima után mécseseket és az emlékezés virágait helyezték el.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Trianonra emlékeztek a halasi határban

Trianoni évfordulót követő napokban a Pásztortűz Egyesület tagjai főhajtás mellett emlékeztek az egykori kiskunhalasi határhoz tartozó pusztarészek két világháború közt emelt emlékműveinél. Itt elsősorban az első világháború hőse...