Trükkös módon próbálnak bejutni az országba a migránsok Kelebiánál

Idén eddig ezren akartak tehervonatokon Magyarországra jutni.

Augusztus óta nő a tehervonatokon illegálisan Magyarországra érkező migránsok száma, ami várható volt a határok bedrótozásával. Tavaly 111 határsértőt találtak a Szerbia felől Kelebiánál belépő tehervonatokon, az idén várhatóan már meghaladja az ezret. A rendőrség adataiból kitűnik, hogy a határsértők gyakran a vámzárakat megbontva jutnak be a vagonokba. Arra is volt azonban példa, hogy sértetlen vámzárak mellett találtak menedékkérőket a vagonokban, ami felveti, hogy a berakási helyeken működnek együtt az embercsempészekkel

A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete közleményében azt írta: a hatályban lévő, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és az Európát is érintő terrorveszély miatt a rendőrség tételesen ellenőrzi az országba Szerbia felől Kelebiánál belépő tehervagonokat, ami 3-4 órás késéseket okoz.

Közleményükben az áll, hogy a magyarországi vasútvállalatok és a rendőrség is igényli a szoros együttműködést ebben a helyzetben, mivel Kelebia fontos része a görögországi, pireuszi kikötőből induló tranzitútvonalnak, amelynek fő célja a kelet-ázsiai országokból hajón érkező konténerek vasúti szállítása. Az érdekeltek a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szervezeti keretei között egyeztetnek a hatósági munka megkönnyítéséről és felgyorsításáról. A megbeszélésen a rendőrség ismertette a vasútvállalatok képviselőivel az ellenőrzések tapasztalatait.
Mint írták, a határsértők gyakran a vámzárakat megbontva jutnak be a vagonokba. Arra is volt azonban példa, hogy sértetlen vámzárak mellett találtak menedékkérőket a vagonokban, ami felveti, hogy a berakási helyeken működnek együtt az embercsempészekkel.

A Hungrail közleménye szerint a nyílt tetejű vagonokban sokszor beássák magukat a rakományba a migránsok, ez esetben szintén felmerül, hogy a rakodásnál alakítják ki a búvóhelyüket. Előfordul, hogy a félpótkocsik ponyváját hasítják fel és így jutnak be a raktérbe, sokan pedig csak a határ előtt ugranak, másznak fel a vonatra és az alvázba kapaszkodva akár már a magyar határállomás előtt megpróbálják elhagyni. Emiatt a rendőrség figyeli a vonatokat már a határkapu elérésétől kezdve, és rögtön intézkedik a körbezárásukról Kelebián.

Kitértek arra, hogy veszélyes árukat szállító vagonokban szintén találtak határsértőket, így a katasztrófavédelem szakemberei jelen vannak Kelebián és segédkeznek a vizsgálatokban. Többször előfordult, hogy az ország belsejében vagy Ausztriában, illetve Németországban a vagonokban talált migránsok Kelebián még nem voltak a szerelvényen, később szálltak fel. Ezért a tehervonatok főbb magyarországi állomásait fokozottabban ellenőrzik a rendőrök.
A tehervonatokkal illegálisan utazók a saját biztonságuk veszélyeztetése mellett közveszélyt is okozhatnak azzal, ha felnyitják, rongálják a veszélyes árut szállító vagonokat – fűzték hozzá.

Halasinfo/MTI

További friss hírek