Új sörfőzde épült az egykori kiskunhalasi likőrgyárban

Fotó: Oasis Brewery Facebook

Augusztus 8-án mutatták be az érdeklődőknek a kiskunhalasi Oasis Breweryt. Az új főzde egy közel két éves építkezés eredménye.

Szabó Zoltán, a sörfőzdét létrehozó halasi vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy a mintegy 273 millió forint összköltségű beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban nyert 135 millió forintból és saját forrásból valósították meg.

Az új főzdében évente 500 ezer liter, legalább ötféle, magas minőségű palackozott és hordóból csapolható sört állíthatnak elő. A fejlesztéseket a korábbi kiskunhalasi Bacchus likőripari és pezsgőgyártó vállalat volt gyártóbázisán valósították meg.

A munkálatok során új, energetikailag is költséghatékony technológiai sort telepítettek, illetve informatikai eszközöket és szoftvert is vásároltak. Az elhagyott telepen már egy ideje nem folyt gyártás, ezért szükség volt infrastrukturális fejlesztésre is.

Főzdebejárás (Fotó: Oasis Brewery Facebook)

Az ügyvezető az MTI-nek kiemelte, cégük eddig élelmiszeripari tevékenységgel nem foglalkozott, éppen ezért a tervezés során részletesen felmérték a termékekre vonatkozó piaci igényt, és kutatásokat folytattak a legalkalmasabb technológiai sor összeállítására. Emlékeztetett: a homokhátsági térségben a kézműves sörgyártásnak csupán 1-2 éves hagyománya van, de az sem számottevő, a piaci igények kielégítésére bizonyos speciális sörtípusok esetén is csak korlátozottan alkalmasak, így a piacra lépés feltételei adottak számukra. Jelenleg elsősorban alsóerjesztésű, világos söröket gyártanak, de a technológia alkalmas a felsőerjesztésű sörök előállítására is. A főzőházban főzetenként 2000 liter sörlét lehet lefőzni, a fermentáló térben pedig tizennyolc 2000 liter kapacitású, kombi tartályokban erjesztik a sört.

Forrás: MTI/beerporn.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Új sörfőzde épült az egykori kiskunhalasi likőrgyárban

Augusztus 8-án mutatták be az érdeklődőknek a kiskunhalasi Oasis Breweryt. Az új főzde egy közel két éves építkezés eredménye. Szabó Zoltán, a sörfőzdét létrehozó halasi vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy a mintegy 273 millió ...