Újabb fontos intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Kép: M1 Híradó Youtube

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján mai részt vett Orbán Viktor. A miniszterelnök a törzs ülése után elmondta, az egyéni fertőzésből a csoportosba léptünk és úgy látja, gyorsuló ütemben haladunk a tömeges fertőzés időszaka felé.

Fontos lenne tudnunk, hogy hány emberbe költözött bele a vírus, mert az nyilván nagyobb szám, mint a laboratóriumi körülmények között is megerősített fertőzésben szenvedőnek a száma – tudatta a miniszterelnök, aki elmondta, felkért matematikusokat, virulógusokat, és a Semmelweis Egyetemet is hogy készítsenek becsléseket, de a becslések túl tág határok között mozogtak, és most még nem elég biztonságosak ahhoz, közölhetők legyenek.  Orbán Viktor úgy fogalmazott,

“a ténylegesen megfertőződötteknek  nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint a 167 igazolt fertőzött szám.”

Az egészségügyi készletekről azt mondta, napi 25 ezer orvosi maszkot gyártanak, amiből jelenleg 1,5 millió darab áll rendelkezésre, de tovább növelik a kapacitásokat napi 80 ezerre, 20 millió gumikesztyű, valamint 2560 darab lélegeztetőgép is rendelkezésre áll.

Kedd reggeltől az intenzív osztályon ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap,  a nem intenzív ágy mellett dolgozók, illetve akit vírusgyanúval szállítanak kórházba, azonnal maszkot kapnak.

Újabb gazdasági intézkedéseket is hozott ma az operatív törzs, a már bejelentett csomagot tovább bővítették, mely szerint, több mint 80 ezer kisvállalkozónak adnak kata-mentességet a nyárig, a március 1-je előtti kata-haladékot csak a veszélyhelyzet után kell befizetni.

A kilakoltatásokat és a végrehajtásokat felfüggesztik, ahogyan az adótartozások behajtását is.

Mentességet kapnak a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatti adóbefizetésre.

A családvédelmi intézkedésekhez kapcsolódóan a miniszterelnök bejelentette,

a lejáró gyes- és gyed-jogosultságot meghosszabbítják a vészhelyzet idejére.

Talpra fogunk állni. Nehéz lesz az előttünk álló időszak. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki sem tud megoldani, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét – zárta tájékoztatóját Orbán Viktor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, exponenciális növekedésnek nézünk elé. mint fogalmazott, már a héten áttérhetünk a tömeges megbetegedések időszakába.

“Nincs olyan megye, ahol ne találtunk volna fertőzött, beazonosított személyt.”

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, az elhunytak más krónikus betegségben is szenvedtek. Hozzátette, kevesebb embert, közte kevesebbet idős embert lát az utcán, , ezért köszönet az időseknek, fiataloknak és mindenkinek, aki együttműködik a járvány megelőzésében.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 167-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el, így eddig heten hunytak el a járvány következtében.

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Újabb fontos intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján mai részt vett Orbán Viktor. A miniszterelnök a törzs ülése után elmondta, az egyéni fertőzésből a csoportosba léptünk és úgy látja, gyorsuló ütemben haladunk a tömeges fertőzés időszaka fe...