Újabb pénzügyőrök ellen indult eljárás

Három hete vettek őrizetbe egy tompai vámost és két társát korrupció gyanújával, most pénzügyőrök ellen indított eljárásról érkezett hír. Egy üveg alkohol miatt bukott meg négy vámos a bácsalmási határátkelőnél. Egyikük ismerősének édesanyjával szemben mulasztottak el intézkedni, aki a vámmentes mennyiségnél egy üveggel több alkoholt akart be hozni Magyarországra. A négy egyenruhás ellen vádat emelt a Nyomozó Ügyészség – közölte Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Az ügy 2015. március 26-án történt, amikor a pénzügyőrnő és három férfi kollégája a NAV Bács-Kiskun Megyei Vám- és Adóigazgatóságán teljesítettek szolgálatot. A hölgy és két kollégája a bácsalmási határátkelőnél ellenőrizték a belépő utasokat, ekkor harmadik férfi kollégájuk nem volt szolgálatban az átkelőn.

A főügyészség tájékoztatása szerint az említett napon délután Szerbia felől érkezett és jelentkezett belépésre egy személyautóval egy nő. A pénzügyőr nő elkezdte a jármű vámellenőrzését. Az autó csomagterében a vámmentesen behozható értéket egy üveggel meghaladó mennyiségű alkoholos italt talált. Erről tájékoztatta is a szolgálatban lévő két társát, akik közül az egyik férfi bekapcsolódott az intézkedésbe, míg a másik csak időnként figyelemmel kísérte.
– Az intézkedő pénzügyőrnő és a férfi közölték az ellenőrzés alá vont asszonnyal hogy a vámmentességi értékhatárt meghaladó mennyiségű alkoholt próbált behozni az országba és emiatt meg fogják bírságolni. A két vádlott magához is vette a határon pluszban áthozott szeszes italt, amit bevittek az irodába. Itt a férfi kolléga belépett a bírság kiszabásához szükséges számítógépes rendszerbe, de nem indított eljárást.

Eközben az alkoholt becsempészni akaró nő felhívta telefonon a fiát, a fiú pedig telefonon felhívta az aznap nem dolgozó vámost, az ügy negyedik vádlottját, aki ezután felhívta a szolgálatban pénzügyőrkollégát, aki csak szemlélője volt az intézkedésnek, és kérte, hogy ne járjanak el a nővel szemben. A vámos eleget téve a kérésnek szólt a többi vámosnak, hogy ejtsék az ügyet. Ezt követően az ellenőrzött asszony visszakapta a pénzügyőröktől az elvett plusz üveg alkoholt, majd visszaszállt a kocsijába és autójával behajtott Magyarországra és félre parkolt. Ezután az egy üveg alkoholt visszavitte a Szerb oldalra.

A Nyomozó Ügyészség szerint az ügyben megvádolt négy pénzügyőr ezzel a szolgálati kötelességüket megszegték és az ellenőrzött nőt jogtalan előnyhöz juttatták, mivel nem bírságolták meg. A vámosok ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést és indult ellenük hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt eljárás. A pénzügyőrök szabadlábon védekezhetnek, ügyükben a Kecskeméti Törvényszék ítélkezik majd.

Halasinfo

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Újabb pénzügyőrök ellen indult eljárás

Három hete vettek őrizetbe egy tompai vámost és két társát korrupció gyanújával, most pénzügyőrök ellen indított eljárásról érkezett hír. Egy üveg alkohol miatt bukott meg négy vámos a bácsalmási határátkelőnél. Egyikük ismer...