Újraindult a szakellátás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban

Újraindul május 4-től az egészségügyi szakellátás Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Kórházában – jelentette be Dr. Szepesvári Szabolcs, az intézmény főigazgatója.

A közlemény szerint szigorú higiénés rendszabályok betartása mellett fogadják a betegeket a halasi kórházban.

Alapvető célkitűzés a hazai lakosság egészségének védelme, további, súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó megbetegedések számának csökkentése és annak biztosítása, hogy még a járvány tetőzése során is minden magyar állampolgár lehetőség szerint a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson elsődleges szempont, hogy az egészségügyi intézmény és az abban dolgozó munkatársak ne váljanak a járvány gócpontjává.

2020. május 04-től minden betegvizsgálatban résztvevő dolgozó számára a kórház arcvédő pajzsot biztosít. Nem csak a járványkórház területén történő betegellátáshoz, hanem minden betegellátás kapcsán kötelező ennek használata a korábbi szájmaszk és szükség esetén gumikesztyű használat kötelezettségen túl.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház rendelőintézeteiből csak a kórház székhelyén, Kiskunhalason kezdődik szakorvosi ellátás.

– A kiskőrösi és keceli telephelyeken működő szakrendeléseinket egyelőre nem indulnak újra. Azon betegek szakorvosi konzultációját is a kiskunhalasi telephelyünkön biztosítják, akik eddig Kiskőrösön és Kecelen kerültek ellátásra.

– A járóbeteg szakellátás – ideértve a diagnosztikai ellátásokat, a fogászati szakellátást is – újraindítása csak azzal a feltétellel történhet, hogy rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni.

– A kórháznak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására.

– Beutaló köt. szakrendelések (belgyógyászat, kardiológia, diabetológia, endokrinológia, gasztroenterológia, tüdőgondozó, sebészet, érsebészet, proktológia, onkológia, neurológia, reumatológia, ortopédia, szájsebészet, gyógytorna, radiológia, foglalkozás egészségügy stb.) esetén a háziorvos közvetlenül vegye fel telefonon a kapcsolatot az adott szakrendeléssel, és orvos-orvossal történő konzultációt követően kerül eldöntésre, hogy a telefonos konzultáció vagy személyes vizit szükséges a betegnek.

– Nem beutaló köteles szakrendelések esetén (baleseti sebésze, szülészet-nőgyógyásza, urológia, pszichiátria és addiktológia, fül-, orr-, gégészet, szemészet, bőrgyógyászat, csecsemő-és gyerekgyógyászat) szintén célszerű, ha elsődlegesen a háziorvos, de hiányában a beteg vegye fel a kapcsolatot az adott szakrendeléssel.

– Ahol lehetőség van rá, ott telefonos vizit lesz, (pl. gyógyszerfelírás e-receptre) így nem szükséges a személyes orvos-beteg találkozás. Ha ily módon nem oldható meg a beteg panaszának, egészségügyi problémájának a kezelése, akkor a beteg időpontot kap személyes megjelenésre.

– Mivel óránként maximum 4 betegvizsgálatot végezhet egy szakrendelés, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg időben érkezzen a vizsgálatra a várókban töltött idő és az ott várakozók számának minimalizálása érdekében. Amennyiben a beteg nem jelenik meg pontos időre, a szigorú betegfogadási rend miatt a vizsgálatot nem végezhetjük el, ekkor a páciensnek új időpontot kell kérnie.

– A kórházban továbbra is fenntartjuk egykapus belépési rendszert mind a betegeink, mind a dolgozóink számára kötelező jelleggel. Ennek helye változatlanul a főbejárat előtt felállított szűrőkonténer.

– A szakrendelőbe személyes vizitre időpontra érkezett betegeinknél a belépés előtt a korábbi eljárásrendünk szerinti előszűrés (pre-triage) és hőmérsékletmérés szükséges. Ezt PRE-TRIAGE előminősítési kérdőíven dokumentálni kell (lásd melléklet), mely a betegdokumentáció részét képezi!

– Csak azon betegek kerülhetnek a szakrendelőbe ellátásra, akik a pre-triage kapcsán COVID-I9 nem gyanús minősítést kaptak.

– Akik a pre-triage kapcsán COVID-I9 gyanús esetnek minősülnek a szűrőkonténernél, azok továbbra is csak a Járványkórház (Felnőtt Fertőző épület) alagsorában kialakított Légúti SBO rendelőiben kerülhetnek vizsgálatra és szükség esetén a beutaló szerinti szakrendelő orvosával történő konzultáció, illetve személy. vizsgálat is itt történhet, teljes védőfelszerelésben.

– Mind a beteg, mind az orvos, mind az egészségügyi ágazat érdeke megkívánja a ,,virtuális vizit” szabályos dokumentációját. Azon hogy nagyfokú betegbiztonságot nyújt, a későbbiekben visszakereshető, ellenőrizhető, és mint végdokumentum a beteg háziorvosa is elérheti az EESZT-ben. A dokumentum formája és tartalma (anamnézis, status, vélemény, javaslat) gyakorlatilag a normál ambuláns lap, melynek eleje kiegészül a „Telefonon történt szakmai konzultáció, melyet a beteg által megadott telefonszámon: …………folytattunk” mondattal.

– A szakrendelőben valóságban megjelenő betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani, melyet a betegeknek kötelező betartani. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók és betegek részére vírusok:, hatású kézfertőtlenítőszert kell biztosítani.

– A magas kockázatú – járóbeteg szakellátásokban – tervezett beavatkozások (EMMI által kiadott ajánlás alapján) előtt a SARS-CoV-2 vírus PCR vizsgálat elvégzése kötelező (ennek módjáról központi rendelkezést követően külön tájékoztatás kerül kiadásra). Az elektiv bevatkozásokra csak egy negativ PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor. A magas kockázatú beavatkozások végzéséhez a megfelelő szintű védőeszközt kell biztosítani.

– A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Körháza fogászati ellátást nem végez, ezen alapellátást a Halas-Dent Kft. biztosítja a Kórháztól függetlenül, saját eljárásrend szerint.

– A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Kórházában első ütemben a COVID-I9 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, és egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb szakvizsgálatokat igénylő ellátások egy része 2020. május 04-től telefonos konzultáció és ezek alapján szükség esetén személyes vizit formájában kerülnek elindításra. A szakrendelőkhöz rendelt telefonszámokról és az időpontokról a fokozatos bővítés ütemében adunk pontos tájékoztalást.

Az egynapos sebészeti ellátásokat és az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenységek egy részét fokozatosan a lehetőségeknek megfelelően újra indítjuk. Felhívom minden munkatársunk figyelmét, hogy a veszélyhelyzet alatt más szolgáltatónál – melyben benne foglaltatik a magán szolgáltatás is – csak úgy kezdheti mez működését, ha a kórház igazgatásán írásban nyilatkozik arról, hogy az adott szolgáltatónál a mindenki számára kötelező telefonos előjegyzés, pre-triage, és a megfelelő védőfelszelések rendelkezésre állnak ahhoz, hogy munkáját biztonságosan végezhesse, és ennek használata folyamatosan biztosított.

Amennyiben ezen mindenki számára kötelezően előírt feltételeket nem teljesíti és így veszélyezteti a Kórház munkatársait és a betegellátás biztonságát számolnia kell az esetleges jogi következményekkel is.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Újraindult a szakellátás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban

Újraindul május 4-től az egészségügyi szakellátás Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a SZTE Oktató Kórházában - jelentette be Dr. Szepesvári Szabolcs, az intézmény főigazgatója. A közlemény szerint szigorú higiénés rendszabályok betart...