Újranyitás: ezt javasolta ma az iparkamara Orbán Viktornak

Archív fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ma egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az MKIK több szektorban az úgynevezett négyzetméter alapú újranyitást javasolja – írta meg az index.hu.

Az MKIK teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt azzal, hogy ezt kísérnie szükséges egy jól strukturált gazdasági újraindítási tervnek, amely magában foglalja az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű, célzott és rendkívül felelősségteljes megnyitását. Az MKIK ezen javaslata összhangban áll valamennyi Európai Uniós tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel

– olvasható az index.hu-nak elküldött közleményben. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Facebook-oldalán közölte, hogy a kamara képviselőjével tárgyal. Mint fogalmazott, harcosak, újranyitást akarnak. Azonban, mint mondta, meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak – fogalmazott a miniszterelnök.

Az MKIK közleményében olvasható, hogy a kamara a kiskereskedelmi üzletek esetében javasolta, hogy az említett szektorban egy úgynevezett négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasoljuk, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljes körű teljesítése esetén lehet nyitni.

A kamara javasolja továbbá

a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. 

A fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kamara javaslatairól tárgyalni fog holnap a kormány. Mint megírtuk, a kormányfő korábban a családügyi civil szervezetekkel tanácskozott az Egyszülős Központ budapesti épületében az újranyitás folyamatáról.

Forrás: index.hu

További friss hírek