Utánanéztünk, mire számíthatunk Kiskunhalason és a megye nagyobb városaiban lakásvásárlás esetén

Az idei év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra. A koronavírus járvány első hulláma nagy befolyással volt a gazdaságra és a mindennapi életünkre. Akkoriban ténylegesen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok, hiszen aki tehette, az inkább kivárt, azok viszont akik mindenképp a 2020-as év áprilisi-májusi hónapjaiban szerették volna eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat akár többet is engedhettek az árakból, mint ahogy szerették volna. Ez a helyzet a vevők körében pedig szélesebb alkupozíciót hozott létre.

De mire számíthat az, aki napjainkban határozta el magát az ingatlanvásárlás mellett? Egy biztos Bács-Kiskun megye nagyobb városaiban sem adják olcsón az ingatlanokat, aki saját házat szeretne vásárolni nincs könnyű helyzetben.

Nem mindegy hol szeretnénk ingatlant vásárolni

Ha mindenképp a megyeszékhely területén akarunk lakást vásárolni igencsak magas összegeket kell kifizetnünk, szeptemberben például a téglalakásokért csaknem 500 ezer forintot, a panellakásokért 390 ezer forintot kértek el négyzetméterenként a vevőktől. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén elérik a 30 millió forintot, panellakásoknál pedig a 24 millió forintot. A családi házakra a panellakásokkal megegyező árfekvés jellemző, ennek köszönhetően egy 100 négyzetméteres alapterületű családi házat 39 millió forintnál olcsóbban nem igen találhatunk.

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy a kiskunfélegyházi ingatlanok még minden bizonnyal drágábbak a kiskunhalasiaknál, hiszen ott házat 220 ezer Ft/m2-es áron, tégla-, illetve panellakást 270-285 ezer forintos átlagáron vásárolhatunk manapság. Ez az összeg egy lakásnál 60 m2-es alapterület esetén legalább 16-17 millió forintot jelent.

Baján már csak a lakások drágábbak a kiskunhalasi ingatlanoknál, házat itt már olcsóbban is találhatunk. Baján ugyanis családi házat 190 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhatunk napjainkban, ami egy 120 négyzetméteres ház esetén majdnem 23 millió forintot jelent. A téglalakásokat 260, panellakásokat 230 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra a tulajdonosok.

Kiskunhalason ősszel is a lakásokat lehet drágábban megvásárolni, melyek árfekvése viszonylag azonos szinten mozog, így átlagosan 220-225 ezer forintos négyzetméter áron vehetnek ilyen típusú ingatlant a városunkba költözni vágyók. Ha házat szeretnénk vásárolni mostanság átlagosan 196 ezer forintos négyzetméter árra számíthatunk.

Az öt város tekintetében minden bizonnyal Kalocsán a legolcsóbbak a házak négyzetméterenkénti átlagára: körülbelül 156 ezer forint. Lakást viszont a kiskunhalasi áraknál valamivel drágábban, 220-230 ezer forintos átlagáron találhatunk.

Tehát nagyon nagy differenciák is felfedezhetőek a megyében, hiszen például egy kecskeméti családi ház árából Kiskunhalason akár kettő házat is tudnánk venni.

Ezek az árak azt jelentik, hogy már helyre is állt az ingatlanpiac?

A szeptemberi ingatlanpiaci forgalom ugyan elmaradt a 2019-es szinthez képest. Az összesített III. negyedévi adatok viszont már elérték a tavalyi év azonos időszakára vonatkozó értékeket. Ezek alapján pedig úgy néz ki, hogy a hazai ingatlanpiac összeszedte magát a járványhelyzet első hulláma után és így helyreállt a magyar ingatlanforgalom. Sőt a jelzáloghitel-piacon is látható már a fellendülés, a harmadik negyedévben ugyanis az emberek lakáscélra 225 milliárd forint hitelt igényeltek.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Utánanéztünk, mire számíthatunk Kiskunhalason és a megye nagyobb városaiban lakásvásárlás esetén

Az idei év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra. A koronavírus járvány első hulláma nagy befolyással volt a gazdaságra és a mindennapi életünkre. Akkoriban ténylegesen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok, hiszen aki tehet...