Várják a megemlékezőket a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

kép: goldmarkmk.hu

2020. február 25-én, 16 órakor a Városháza utcai emléktáblánál koszorúkkal és mécsesekkel emlékeznek majd a kommunizmus áldozataira. Ezt követően a Thorma János Múzeumban dr. Ván Lajos mond majd emlékbeszédet. 

Kikre is emlékezünk ezen a napon?

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzések során. Jóval magasabbra tehető azoknak a száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg nyomorított meg.

Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett. (kommunizmusaldozatai.kormany.hu)

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Várják a megemlékezőket a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

2020. február 25-én, 16 órakor a Városháza utcai emléktáblánál koszorúkkal és mécsesekkel emlékeznek majd a kommunizmus áldozataira. Ezt követően a Thorma János Múzeumban dr. Ván Lajos mond majd emlékbeszédet.  Kikre is emlékezünk e...