Végre felkerül Kiskunhalas és Bácsalmás címere is az Országházra

Az Éptészfórum azt írja, az Országházon összesen 386 címer van, de a rehabilitációs munkák során kiderült, hogy egy-egy település vagy megye címere akár tízszer is rajta van, míg másoké egyszer sem.

Hivatalos dokumentumok szerint erre az a magyarázat, hogy bár 63 vármegyétől, valamint a törvényhatósági jogú és volt szabad királyi városoktól bekérték a fafaragású címereket, több nem készült el határidőre. Így aztán néhányat többször is feltettek az épületre, hogy a hiányzó helyeket betöltsék. A terv szerint viszont június 4-re, tehát a Trianoni békediktátum évfordulójára már az eredetileg tervezett címerek kerülnek a helyekre, és leveszik azokat, amik többször vannak fent.

Így az újonnan felkerülő 120 város címere között ott lesz Kiskunhalas és Bácsalmás címere is.

A régi tervhez mérten a 63 vármegye és a törvényhatósági jogú városok címere mindenképp fennmarad, a maradék helyekre pedig felkerülhetnek az 1896-ban fennálló, rendezett tanácsú városok, az akkori megyeszékhelyek és a korabeli népességszámokhoz igazodó nagyobb települések címerei is. Ezután pedig minden megye kétszer lesz fent, a városok címe pedig csak egyszer.

forrás: atv.hu / Kiemelt kép: epiteszforum.hu, Wachsler Tamás

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Végre felkerül Kiskunhalas és Bácsalmás címere is az Országházra

Az Éptészfórum azt írja, az Országházon összesen 386 címer van, de a rehabilitációs munkák során kiderült, hogy egy-egy település vagy megye címere akár tízszer is rajta van, míg másoké egyszer sem. Hivatalos dokumentumok szerint erre...