Végre jó hír: Napokon belül elindul a Sóstó vízutánpótlása

A mai napon az önkormányzat részéről Fülöp Róbert polgármester, Baics Tamás környezetvédelmi referens, Jáger Szabolcs, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke, külső szakértőként Boltizár Ottó halászati szakember, Babud Jenő a Katasztrófavédelem képviselője, valamint Farkas István vízügyi szakember bejárást tartottak a Sóstón, ahol közösen mérték fel a problémákat és kerestek megoldást az orvoslásukra – tudatta portálunkkal Farkas Dániel.

A Polgármesteri Titkárság stratégiai tanácsadója tudatta, a tóban lévő víz bevizsgálása során kiderült, a tó állapota jónak mondható, a víz oxigén ellátottsága kiváló, a halak egészségesek. A jó hír, hogy “haladéktalanul elindul a Sóstó vízutánpótlása”.  Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság engedélyével

napokon belül a Dong-éri főcsatornából nagyobb mennyiségű víz kerül át a Sóstóba.

Ezt követően pedig – a szükséges engedélyek beszerzése után – újabb nagyobb mennyiségű víz érkezhet a tóba egy már meglévő kútból – mondta el Farkas Dániel.

Jáger Szabolcs, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, ha a vízszint 20-30 cm-el tudna emelkedni, elkerülhető lenne a tél folyamán a halpusztulás. A felkért külsős szakértő szerint mindenféleképp arra kell törekedni, hogy a halak teleltetése a tóban történjen, a lehalászást csak legvégső esetben javasolta, mert a halveszteség ebben az esetben a legmagasabb.

Juhász D. Géza

További friss hírek