Vissza az iskolába: szeptemberben a tantermekben kezdődik az új tanév

Processed with VSCO with s2 preset

Magyarországon a járványhelyzetben egyetlen napra sem állt le az oktatás – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Beszélt arról is, hogy a digitális munkarendből sok megoldást már szeptembertől átemelhetnek a hagyományos oktatásba, és közben arra is felkészülnek, ha ismét munkarendet kell váltani.

A köznevelési államtitkár a TV2-ben beszélt arról a tanévzáró kapcsán, hogy mit lehet az idén tavasszal alkalmazott „digitális munkarendből” átemelni a következő tanévre. Maruzsa Zoltán szerint rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az idei érettségire való felkészítésről, ezért felvetődött, hogy jövőre a vizsgák előtt két hétben távoktatást lehetne elrendelni a diákoknak.

Szóba kerültek az áthelyezett szombatok (amikor egy hosszú hétvége miatt egy hétköznapot kell pótolni) is. Maruzsa szerint ilyenkor kevesen mennek iskolába, így ideális megoldás lehetne, hogy azokon a napokon is digitális oktatás legyen.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a nyárra több fórumot is szerveznek, ahol jogi szempontból fogják megvizsgálni a távoktatást. Példaként említette: nem tisztázott, hogy mi számít hiányzásnak. Szerinte az elmúlt időszakban nagyvonalúnak kellett lenniük, mert gyakran előfordult, hogy a diákok a használt felületre nem tudtak idejében bejelentkezni.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: tart a felkészülés a járvány második hullámára, a Kréta rendszert fejlesztik és az okostankönyvek körét bővítik. Fokozatos átállásra készülnek abban az esetben, ha a fertőzés terjedése majd indokolja.

Március 13-án jelentette be Orbán Viktor az iskolák bezárását és a tantermen kívüli digitális munkarendre való átállást a koronavírus-járvány miatt. Egészen június 2-ig csak távoktatás zajlott.

A tanárok egy részének megtetszett a digitális oktatás, van olyan iskola, ahol az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azt fontolgatják, hogy egy-egy hétre távoktatásba küldenek egyes évfolyamokat, a pedagógusok közül pedig többen is adnak majd fel számítógépen leckét.

Forrás: infostart.hu, hvg.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve