Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért keddtől visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun megyében, ahogy az ország többi területén is.

Bács-Kiskun megyében a száraz időjárásra való tekintettel március 26-ától volt érvényben a tűzgyújtási tilalom, ahogy a keleti országrész több megyéjében is.

A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is tüzet rakni erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tűzgyújtási tilalom visszavonása ellenére is óvatosságra inti a lakosságot, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

(baon.hu)

További friss hírek